Összetevők(8 adag)
A tészta elkészítéséhez:
- 120 g búzaliszt (vagy 60 g búzaliszt + 60 g kukoricakeményítő, hogy könnyebb legyen a sütemény)
- 120 g cukor
- 4 tojás
- porcukor
A tészta áztatásához:
- 1-2 narancs leve
- rum (ízlés szerint)
A krém elkészítéséhez:
- 500 ml félig fölözött tej (1,5%-os zsírtartalmú)
- 4 tojás
- 80 g cukor
- 60 g kukoricakeményítő
- rum (ízlés szerint)
- fahéj
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 322 kcal
- Zsír: 7 g
- Nátrium: 116 mg
- Szénhidrátok: 51 g
- Fehérje: 11 g
- Foszfor: 198 mg
- Kálium: 240 mg
- Folyadéktartalom: 125 ml
Elkészítés
Dolgozza össze habosra a tojássárgáját a cukorral úgy, hogy egyenletes csíkot húzzon a kanálról lefolyatva. Verje fel keményre a tojásfehérjét. Keverje össze alaposan a megrostált lisztet a tojás fehérjével és sárgájával. Öntse a keveréket megolajozott sütőpapírra. Nyújtsa ki a tésztát egyenletes vastagságúra. Tegye sütőbe, és 220 fokon süsse 10 percig, amíg aranybarna színt kap a tészta. Vegye ki a tésztát a sütőből, borítsa ki (fejjel lefelé) egy megnedvesített ruhára, és tekerje fel. Sütőpapírt is használhat. Hagyja lehűlni. A krém elkészítése: Alacsony hőmérsékleten melegítse fel a tejet a fahéjjal (a tejbe tehet vaníliarudat, citrom- vagy narancshéjat, kávészemeket vagy karamellát is). Keverje el a kukoricakeményítőt kevés hideg tejben. Adja hozzá a cukrot és a tojássárgáját. Folyamatosan kevergetve öntse hozzá a meleg tejet. Vegye lejjebb a hőfokot, és kevergesse a krémet addig, míg besűrűsödik. Hagyja főni 1 percig. Öntse ki egy edénybe. Összeállítás: Tekerje ki a tésztát, és locsolja meg óvatosan rummal ízesített narancslével. Ha nem elég a folyadék a teljes tekercs beáztatásához, adjon hozzá vizet. Ezután kenje a krémet a tésztára. Újra tekerje fel a tésztát. Az elkészült süteményt ízlés szerint díszítse porcukorral. Tálalásig tárolja hűtőben.