Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Krémes joghurtfagylalt

Krémes joghurtfagylalt

csm_Frozen-joghurt_kidney-friendly-recipes_05_fc3bcc40a4.jpg

Összetevők(8 adag)

  • 250 g joghurt (teljes tejből, 3,5% zsírtartalommal)
  • 250 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú)
  • 130 g cukor
  • 1 ek. konyak vagy narancslikőr

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 188 kcal
  • Zsír: 11 g
  • Nátrium: 26 mg
  • Szénhidrátok: 19 g
  • Fehérje: 2 g
  • Foszfor: 48 mg
  • Kálium: 84 mg
  • Folyadéktartalom: 48 ml

Elkészítés

Tegyük a tejszínt és a cukrot egy lábasba, és melegítsük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután vegyük le a tűzről , és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk kihűlni. Keverjük bele a joghurtot és a konyakot/narancslikőrt.

Ha van fagylaltgépünk, fagyasszuk le abban. Egyéb esetben tegyük a masszát egy lezárt edényben a fagyasztóba, és 5-7 órán át óránként legalább egyszer keverjük meg.  Így biztosíthatjuk, hogy a jégkristályok szabályosan rendeződjenek el, és a jégkrém állaga egyenletes legyen.

Táplálkozási tanácsok

Ha savanykásabb joghurtfagylaltot szeretne, kevesebb cukrot adjon hozzá. A joghurtfagylaltot ízlés szerint gyümölcsökkel is feldobhatja. Az eper, a fekete és vörös áfonya, a körte és az alma például mind vesebarát gyümölcs. Dialízissel kezelt betegek számára naponta egy maréknyi bogyós gyümölcs fogyasztása ajánlott. A fentiek egyszerűbb alternatívájaként dobozos joghurtot is lefagyaszthatunk saját tárolóedényében. Óvatosan szúrjunk egy (fából vagy műanyagból készült) jégkrémpálcikát a lezárt joghurtos doboz közepébe, majd tegyük a fagyasztóba. Ha a joghurt átfagyott, húzzuk le róla a fedőfóliát, vegyük ki a tárolódobozból – és már kész is a frissítő finomság! Jó étvágyat!